V hodině rysa, hra švédského spisovatele P. O. Enquista

V hodině rysa je jen podtržením úsloví o „temné severské dramatice“. Divadelní hra o nepovedeném pokusu s lidskou duší, o tom, co je a co není normální, o vraždách bez motivu, o přátelství a o lásce; ale také o spitfirech, dědečkově domě, nebeské harfě a žábách ve studánce.

 

To vše bylo k vidění ve čtvrtek 3. listopadu na Gymnáziu pod Svatou Horou, které se poprvé ve své historii proměnilo (díky netkané textilii, igelitům, velkému množství izolepy a především neutuchajícímu optimismu i pracovnímu nasazení studentů a učitelů) na divadlo pro čtyřicet natěšených diváků.

Díky podpoře Stanislava Langa, který zajistil zvukové a světelné zázemí a firmy Primagra Příbram, které zapůjčila „elevaci“, mohlo Divadlo Dagmar z Karlových Varů hrát bez větších omezení.

Výsledek stál za to. Přesné herectví Hany Frankové, Jana Hniličky a Ivany Sedláčkové, minimalistická scéna a specifické komorní prostředí připravily divákům hluboký a věříme, že i neopakovatelný, zážitek.

Představení jako dárek k oslavě 20. „narozenin“ Gymnázia pod Svatou Horou se nám zalíbilo natolik, že i v budoucnu budeme v našem malém svatohorském „divadélku“ pokračovat.

Mgr. Tomáš Bílek