Studenti studentům aneb Čtení v knihovně

Dne 6. 12. 2019 se uskutečnilo první čtení v Knihovně Jana Drdy Příbram, v rámci projektu Studenti studentům. Tohoto projektu se zúčastnili žáci 3. A Gymnázia pod Svatou Horou.

Představovány byly různé knižní příběhy z rozdílných světů. Jako první přišla na řadu Sára Placáková, která představovala, do slova a do písmene svoji srdeční záležitost, Pána prstenů. Na ukázku s sebou přinesla snad všechny knihy, které o Středozemi existují. Nechyběla ani prezentace s obrázky a hudbou, ba dokonce ani strhující výklad o autorovi tj. J. R. R. Tolkienovi, o kterém nám řekla snad vše, co se dalo. Na ukázku příběhu si vybrala jednu kapitolu ze třetího, a tedy i posledního dílu, která nebyla do filmu vůbec zařazena.

Další na řadu přišly Veronika Sklenářová a Lana Luzarová. Příběh neměly jeden, ale hned tři, které jsou součástí jedné knihy a na závěr se všechny prolnou. Příběhy byly zase z úplně jiného světa, a to z toho našeho. Kniha, kterou představovaly, se jmenuje Sněží, sněží... a nyní je i zfilmována. Autory knihy jsou hned tři a každý z nich napsal jeden příběh. Nechyběla opět ani doprovodná prezentace s rozsáhlými informacemi o autorech a příběhu samotném. Děvčata hovořila s úplně stejným zápalem a zaujetím, s jakým vystupovala i předešlá studentka. Bylo na nich vidět, že mají knihu obě dvě rády a že je baví romantické knihy. Na ukázku byly přečteny úryvky ze všech tří příběhů.

Celá akce trvala něco málo přes hodinu a byla i s hudebním doprovodem, díky našemu spolužákovi Zdeňku Vondroušovi. Všechno se odehrávalo v rodinné atmosféře Knihovny Jana Drdy v Příbrami. Předčítající přišli podpořit kamarádi a zúčastnila se i paní učitelka Mgr. Čápová s naším milým panem ředitelem Mgr. Pavlem Karnetem. Doufáme, že se tato akce bude opakovat i nadále. Snad se v příštích dnech zapojí více lidí i z jiných tříd.

Andrea Fialová. 3. A