Doba Genová

V rámci hodin biologie navštívila třída 5. A výstavu s názvem Doba genová. Expozice je umístěna v Nové budově Národního muzea v Praze. V programu návštěvy byla kromě zhlédnutí výstavy i účast na laboratorní práci.

Součástí výuky biologie ve třetím ročníku je genetika a náplň výstavy velmi zajímavě obohacuje strohý výklad v hodinách. Studenti se dozvěděli více o složení nukleových kyselin, jejich vzniku a významu pro evoluci. Ale nejen pro ni. Informace o nukleových kyselinách jsou využívány v kriminalistice i potravinářském průmyslu. Další část expozice byla věnována významným vědcům, kteří se nukleovými kyselinami zabývali, dokonce za své objevy v této oblasti obdrželi Nobelovu cenu. Mezi vědci jsou i lidé, kteří sice pracují a bádají v Americe, ale jsou českého původu.

V druhé půlce návštěvy se studenti zúčastnili laboratorního cvičení, ve kterém si do malé zkumavky odizolovali vlastní DNA ze slin. Na závěr všichni obdrželi pracovní listy.

Studenti s nadšením přivítali jiný způsob výuky, výstava v nich podnítila zájem o tento velmi náročný, ale zároveň zajímavý vědní obor. Obor budoucnosti!

Mgr. Pavla Linhartová