EDISON – projektový týden

V minulém týdnu hostilo Gymnázium pod Svatou Horou skupinu osmi zahraničních studentů, kteří nás seznámili se životem ve svých zemích.

Projekt probíhal ve spolupráci se společností AIESEC, což je nepolitická, nezávislá, not-for-profit organizace, vedená mladými lidmi, kteří se zajímají o světové problémy, leadership a management.

Tento rok byla na naši školu vyslána skupina stážistů z Gruzie, Srbska, Indie, Indonézie, Taiwanu, Bangladéše, Kyrgyzstánu a Ukrajiny. V přednáškách lektoři nejen představují své země, ale diskutují se studenty nad tématy, které je zajímají, ať z pohledu cestovatelského, kulturního nebo geopolitického. Dotknou se problémů, které mají naše země společné i těch, ve kterých se lišíme.

Zvoněním na konci hodiny vzájemná setkání nekončí, ale diskuze probíhají v neformálnějším duchu i o přestávkách a po vyučování. Skupinka našich studentů se stážistům věnovala i v odpoledních hodinách a vyrazili společně na podvečerní výlet do Prahy, na hrad Karlštejn a navštívili Svatou Horu.

Komunikačním jazykem projektu je, pochopitelně, angličtina, takže zdokonalování komunikačních schopností je významným přínosem jak pro naše studenty, tak pro lektory.

 Přestože již cítí únavu a stesk po domově, všichni považují účast v projektu za významnou životní zkušenost i příležitost.

 „Obdivuji vaši zemi, zejména architekturu a přírodu a moc se mi tu líbí. Co vám závidím, je například vybavení vašich škol. V porovnání s našimi je velmi moderní.“ (Natalya, Ukarajina)

 Projekt na naší škole probíhá již po čtvrté a našimi studenty byl vždy velmi pozitivně hodnocen. Jsme proto rádi, že ho můžeme hostit i v letošním roce.

Mgr. Kateřina Nosková