Studenti, na střeh!


V sobotu 15. října proběhl pro studenty Dramatického kroužku Gymnázia pod Svatou Horou již několikátý seminář. Tentokrát se jednalo o seminář scénického šermu pod vedením Petra Vyšaty a Viktora Macháčka ze skupiny historického šermu Collegium armatum.

Studenti se učili základní postavení jako sraz a střeh, pohyby (posun, odsun, předkrok, zákrok, předskok, odskok), kryty, seky a výpad v klasickém šermu. Jednalo se především o správný postoj a držení těla a uvyknutí na kord a jeho váhu. To vše bylo doplněno poznámkami, tipy a triky pro práci v divadle a zaujetí publika. Jako bonus byla ukázka efektního fackování, kopání a úderu pěstí. Vše provedeno tak, že divákovi je zprostředkován maximální zážitek a důvěryhodnost s nulovým poraněním herců. Ovšem za předpokladu, že je vše provedeno správně.

Studenti na vlastní kůži zjistili, že šerm jakéhokoliv typu vypadá velice elegantně, až téměř tanečně, toto zjištění je ovšem vykoupeno poměrně vysokou námahou především pro ruku, ve které se drží kord nebo meč.

A k čemu je to vlastně všechno dobré? Herci z „Dramaťáku“ tyto nově získané informace, zkušenosti a rady profesionálů jistě zúročí při některé ze svých dalších her.

Martin Lang

GSHPB T

Další fotografie