Antické děti

V neděli 17. října se studenti Dramatického souboru Gymnázia pod Svatou Horou zúčastnili setkání mladých divadel s názvem „Antické děti“ v Divadle Dagmar při Střední pedagogické škole v Karlových Varech. Představní byla věnována památce Věry Vartecké, člence rad­nic­kého ochotnického spolku, která 16. října 1940 ve věku šestnácti let na jedné z hlavních zkou­šek Strou­pež­nic­kého Našich furi­antů náhle zemřela na srdeční slabost.

Naši studenti zahráli představení Třikrát ze smetiště, pásmo jednoaktovek Huberta Krejčího. Ve stejném komorním prostředí mohli karlovarští diváci zhlédnout ještě soubor Někdo ZUŠ F. A. Šporka Jaroměř, který přijel s představením Derrell Standing (Tulák po hvězdách), oceněném na celostátní přehlídce studentského divadla v Ústí nad Orlicí a DS Nu jo Plzeň Hanky Habrychové-Koutové s tanečním představením Mechanické texty Josefa Hiršala a Bohumily Grégrové, které bylo z přehlídky divadla poezie Wolkerův Prostějov doporučeno na národní přehlídku v Jiráskově Hronově. Octili jsme se tedy ve společnosti, pro kterou je vždy radost hrát, a která dokáže být také přejícím publikem, protože ví, že se o několik chvil později změní v živoucí existenci toužící po stejném ocenění a kladném přijetí na jevišti.

Divadlo Dagmar v čele s Hanou Frankovou a Janem Hniličkou nám poskytli výborné zázemí, skvělou příležitost poznat nové kolegy a zhlédnout opravdu to nejlepší z českého mladého divadla.

A aby příbramští diváci nepřišli zkrátka, v listopadu přijede Divadlo Dagmar na návštěvu do Příbrami. Zde k 20 letům Gymnázia pod Svatou Horou zahraje současnou hru Per Olov Enquista V hodině rysa.

Mgr. Tomáš Bílek

Další fotografie